The Burrell

The Burrell

The Burrell Renaissance Project will revitalise the museum for existing and new audiences and ensure that the world-class Collection and its architecturally significant home are safeguarded for the future. Nearly half of the funding for the £68.25 million project was committed by Glasgow City Council with more than a quarter coming from the National Lottery Heritage Fund, and significant donations from The Scottish Government, the UK Government, and from many generous trusts and private donors.

The £68m project has added an addition 1,000 sqm concourse, along with a play scape and café terrace. Located in Pollok Country Park, it will reveal a greener, expanded space giving visitors access to over a third more of the building. The project has created new gallery space meaning 90% of the collections are now accessible, compared to just 20% previously. The expansion makes for a total of 225 displays spread across 24 galleries, with an updated digital offering including video walls, interactives and hybrid systems.

A new roof, glazing and cladding, and more efficient power, heating and lighting systems have been added to enhance its energy performance and provide a stable environment for the Collection. The changes made to the fabric of the building to make it more air tight and water tight, and new glazing make it far less susceptible to changes in heat, and the upgrades of plant and systems means the building is far more efficient, and able to take advantage of new technologies in the future to lessen its impact further.

FES was delighted to have delivered the complex and specialist Building Engineering Services packages, including Mechanical, Electrical and Plumbing installations, on this prestigious building. 

 

Skip to content